Španielsko vyšetruje veľké automobilky pre údajné kartelové dohody

04.09.2013 Celý región

Madrid 4. septembra (TASR) - Španielsky protimonopolný úrad CNC dnes oznámil, že začal vyšetrovať viaceré veľké automobilky, a to pre podozrenie z uzatvárania kartelových dohôd na španielskom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vyšetrovanie sa podľa CNC týka viacerých svetových automobiliek, napríklad Volkswagenu, Renaultu, Peugeotu, Fiatu, Nissanu, Toyoty, Hondy a americkej spoločnosti General Motors. CNC tieto firmy aj ich distribútorov podozrieva z fixovania cien.

"V prípade potvrdenia podozrení by išlo o veľmi vážnu záležitosť, na ktorú by mohli firmy doplatiť pokutou až vo výške 10 % z ich ročného obratu (v Španielsku)," dodala CNC.

Automobilkám sa v Španielsku príliš nedarí, keďže problémy ekonomiky a vysoká nezamestnanosť znižujú dopyt po náročnejších položkách. Španielska vláda sa síce snaží automobilový sektor podporiť predĺžením šrotovného (urobila tak v júli potom, ako pôvodný program vypršal), napriek tomu ale predaj nových áut v Španielsku v auguste 2013 medziročne klesol o 18 %.
 

Vyberte región